
- אוקטובר 23, 2021
- אורלי ערן
- 0
דיור מוגן הוא שלב משמעותי במהלך החיים, והמעבר לדיור מוגן הוא משימה לא פשוטה, מפחידה ומאתגרת. כאדריכלית אני מנסה להקל על המעבר הזה, ולעשות אותו לחלק, נעים ואפילו מהנה.
בדרך כלל בפרויקטים של בניה ושיפוצים יש תחושה של התחלה, של התחדשות, ואלו כאן קיימת לפעמים הרגשה אחרת – של סוף, של תחנה אחרונה.
זה לא מוכרח להיות כך . אפשר להפוך גם מעבר זה לחוויה חיובית, ולנסות ללוות אותו עם אותה חדוות יצירה ותחושת התחדשות שיכולה להיות בכל שינוי בחיים.
כמה כללים שיקלו על מעבר לדיור מוגן:
מזכרות :
בדרך כלל רוב הרהיטים שהיו בבית הישן לא מתאימים – לרוב הם גדולים מדי, ישנים מדי, ויש צורך לקנות ריהוט חדש. יחד עם זאת , עם המעבר לדיור מוגן חשוב מאוד לקחת מספר חפצים אהובים מהדירה הקודמת – כמזכרת, כהמשך, כתרומה לתחושת הביתיות במקום חדש וזר. זאת יכולה להיות מנורה, תמונות, שטיחים, שידה יפה – כל חפץ שנושא אתו זיכרונות.


בחירת ריהוט:
הדירות בדיור מוגן הן קטנות בדרך כלל. לכן עלינו לבחור ברהיטים קטנים יחסית וקלים למראה . עם זאת, חשוב שהרהיטים החדשים יאפשרו לאדם מבוגר – וגם לאורחיו, שהם לרוב מבוגרים לא פחות – להשתמש בהם בנוחיות.
לכן חשוב להדגיש:
- רהיטים קלים למראה וקטני ממדים, אבל נוחים!
- ספות וכורסאות שהישיבה בהם לא נמוכה מדי, כך שקל להתיישב ולקום מהם, גם לאדם מבוגר ואולי מוגבל בתנועה.
- ריפוד לא רך מדי, כזה שלא שוקעים בתוכו.

ולמרות מה שנאמר זה עתה – חשוב שתהיה גם בדיור המוגן כורסה אחת גדולה ומאוד נוחה – בדרך כלל מול הטלביזיה, שם מבלים שעות רבות. ישנן כורסאות מסוג זה עם מנגנונים שונים, העושים את הישיבה לנוחה מאוד ואף עוזרים לקום מהכורסא בקלות. כורסת טלביזיה כזאת תמיד תהיה גדולה ורחבה, וחשוב להתחשב במידות שלה כשמתכננים את מערך הריהוט.

ארוח :
אנשים מבוגרים בדרך כלל חיים לבד או בזוג, אך חשוב מאוד לאפשר להם לארח בנוחיות ילדים, נכדים, או חברים. בתכנון הדירה יש לתכנן אופציה זאת מראש, לקחת בחשבון מיקום מתאים וריהוט מתאים. לדוגמה – קונסולה שנפתחת בקלות לשלחן, כסאות נערמים או מתקפלים.

אפשר גם לארח במרפסת:

חדר נוסף:
אם קיימת אפשרות, כדאי שיהיה חדר נוסף בדירה, אפילו אם הוא קטן. חדר זה יכול לשמש כחדר עבודה, כחדר למטפל בשעת הצורך, וגם כמקום ארוח לנכד שרוצה להישאר לישון.


תכנון תאורה:
תאורה טובה הכרחית תמיד, הן לשימוש והן ליופי. הדבר נכון במיוחד ככל שאנחנו מזקינים: הרבה אור, מהרבה מקורות אור שונים, לפעילויות השונות. כל חדר צריך שלושה סוגי תאורה: תאורה כללית טובה, תאורה ספציפית לכל סוגי הפעילות, ותאורת אווירה המדגישה נקודות מיוחדות.



איחסון:

הרבה מקומות איחסון !
הגישה אליהם חייבת להיות נוחה, בלי להתכופף יותר מדי ובלי לטפס על כסאות.
מגירות הן דרך יעילה לכך – הן מנגישות את כל עומק הארון.
לרוב האנשים המבוגרים יש הרבה מזכרות שאספו בחייהם – חשוב לאפשר להם להציג אותם במקומות ניראים, לגשת אליהם, וגם להוסיף עוד חפצים ותמונות לקיימים.
ובקשר לעיצוב הדירה:
אדם מבוגר (כמו גם אדם צעיר, דרך אגב ) אינו חייב לחיות בסביבה של אפור- בז’ – קרם – שמנת. גם כאן, כמו בכל פרויקט, מותר ורצוי להשתמש בשפע של בדים, טקסטורות, דוגמאות וצבעים. ככל שנעיז יותר, נקבל תוצאה שמחה יותר!
(הנה עוד משהו כללי יותר שכתבתי על נושא בחירת בדי ריפוד)


לפעמים אפשר להשתמש רק בשטחי צבע מועטים, אבל בגוון חזק:

יעוץ אדריכלי:
יעוץ אדריכלי יקל מאוד על המעבר, ויתרום להרגשה הטובה ולשמחת החיים במקום החדש.
אל תהססו ליצור איתי קשר ליעוץ, עזרה ותמיכה בשלב זה של החיים!
(כל התמונות הן מדירות שעיצבתי לאנשים מבוגרים ,חלקן בדיור מוגן)
(עוד על אותו נושא: הנה מאמר שלי באתר YNET על התאמת הבית לגיל המבוגר , והנה עוד על דירה שעיצבתי בדיור מוגן).