
- יוני 4, 2021
- אורלי ערן
- 0
אדריכלות, עיצוב פנים – ותכנון הגינה:
אני במקצועי אדריכלית ומעצבת פנים. אלא שזה תחום רחב , שנושק לכל מה שנמצא סביבנו ובשימושנו. כך אני מוצאת את עצמי פעמים רבות עוסקת גם בעיצוב פנים, בתכנון מטבחים, בקניית ריהוט ואביזרים – וגם, לשמחתי הרבה, בתכנון הגינה. בשבילי זהו שילוב נהדר של תחביב ומקצוע, ולמען האמת – כיף גדול!
מה שאני עושה במקרים כאלו הוא תכנון עקרוני של הגינה: איך לחלק אותה, איפה תהיה צמחיה ואיפה יהיו שטחים מרוצפים, איפה תהיינה הפונקציות השונות – ארוח, מנוחה, מנגל, משחק, אחסון, באלו חומרים נשתמש , מה כדאי להדגיש ומה להסתיר, איך ליצור תחושה של מרחב מצד אחד ושל אינטימיות מצד שני, והכל תוך התחשבות בסביבה, בשמש, בנוף, וכמובן בצרכיהם של בעלי הבית.
זה מאוד דומה לתכנון אדריכלי, אלא בעוד שבאדריכלות אני עוסקת במבנה עצמו, בחומרים קשיחים, כאן הכלים הם הצמחייה, הדשא, הריצוף, השמיים,השמש. כלים חיים, משתנים, צומחים – “בניה ירוקה” במלוא מובן המילה.
הנה דוגמא לתכנון גינה כזאת בכרם בן שמן – מקום לא כל כך ידוע, יפה ומיוחד מאוד:
הגינה – לפני:
זה הבית: עתיק יומין ורב קסם, עם שטח ענקי מסביבו, עצים גדולים ויפים – אך ללא גינה של ממש. הנה החזית, כפי שנראתה לפני שהתחלנו:
ומאחור: בחלק הישן יותר, הבנוי מאבן, נמצא הסלון. ממנו יש גם יציאה החוצה למשטח ישיבה,הפונה לגינה האחורית.
הנה מבט מהגינה האחורית לכיוון בית האבן ומשטח הישיבה. מיקום מאוד לא מוצלח של הצמחייה הקיימת גורם לכך שהבית והגינה כמעט מופרדים אחד מהשני, שכל היופי האדיר של הגינה האחורית פשוט מבוזבז. השימוש בחוץ מצטמצם ומתכווץ למשטח הקטן שליד הבית. חייבים לשנות את זה!
ומבט ממשטח הישיבה שליד הסלון: איפה בעצם הגינה??
אם תסתכלו היטב בתמונה הקודמת, תראו שמאחורי אותה צמחיה לא מוצלחת הקרובה אלינו נמצא עץ זית ענקי, עוצר נשימה ביופיו. אלא שהצמחייה מסתירה אותו, ואת המרחבים היפים שמאחוריו.
הגינה שאחרי:
תכנון הגינה הקדמית: החלטנו מייד שהיא לא תהיה שימושית, אלא ליופי בלבד. דשא, אדני רכבת, סלעים, אבנים, והרבה צמחים, חלקם רב שנתיים וחלקם עונתיים. שימו לב לכלי החקלאות העתיקים – אם תסתכלו בתמונה הראשונה של הפוסט הזה, תראו אותם זרוקים בחזית הבית. כאן הם שולבו בגינון, ומכיוון שהם ממש שייכים למקום – זה מקסים.



ולחלק האחורי, העיקרי, של הגינה:
בשלב ראשון, פינינו את הצמחייה שהפריעה לקשר בין הבית לגינה.
כך נוצר שוב קשר עין בין הבית לכל היופי הזה שבחוץ, קשר שהודגש בעזרת שביל מאדני רכבת והרבה הרבה פרחים:




מהתחלת הפרויקט, הרגשנו שעץ הזית הגדול הוא בעצם מרכז הגינה. פשוט הרגשנו את זה, וזה בעצם מה שקבע את כל השאר. מתחת לעץ הזית נבנה משטח דק גדול, שהפך מיד למקום האהוב ביותר בבית. כשיושבים עליו, נהנים ממבט רחב הן על הבית והן על שאר הגינה.


הדק תוכנן כך, שיש בו מקום למספר פונקציות: ספסל, ערסל, שולחן אוכל , נדנדה, וכמובן – עציצים, להדגשה ולגיוון. (טיפ שלי – גם כשלא צריך, לכאורה – עציצים תמיד מוסיפים עוד מימד של יופי לגינה.)

ליד הדק בנה בעל הבית בית עץ לנכדים . הבית מנצל את העצים הקיימים . מיקומו נבחר כך שהוא מספיק קרוב למשטח הישיבה בשביל להשגיח על הילדים, אבל גם המבוגרים המשגיחים נהנים ממקום ישיבה יפהפה. זה חשוב!

בחצר הייתה קיימת שוקת ישנה. לידה בנה בעל הבית פרגולה גדולה. בסוכות היא סוכה, ובשאר השנה – עוד מקום כייפי בגינה. חשוב שבכל גינה, קטנה ככל שתהייה, יהיו מספר מקומות כאלו!

מאוד חשוב בעיצוב גינות: לא לצמצם את כל הפעיליות לשטח הקרוב לבית, אלא דווקא לנצל את כל גודל הגינה . זה חשוב הן בגינות גדולות מאוד – כמו כאן – והן בתכנון גינות קטנות .
ולסיום – הפרטים : כמו באדריכלות ובעיצוב פנים, כך גם בתכנון הגינה: אלוהים נמצא בפרטים. צריך רעיון, צריך קו מנחה, וצריך גם פרטים שיתנו לרעיון חיים וממשות. כאן – ספסל עץ, שוב ממעשה ידיו של בעל הבית.

כך נראית עכשיו הגינה מתוך הבית:


( בתכנון הגינה הזאת התמודדנו עם גודלה הענק. לעומת זאת – הנה משהו על עיצוב גינות עירוניות קטנות).
מאמר על האדריכלות ועיצוב פנים בבית זה, וכן על תכנון הגינה הזאת, התפרסם ב- YNET!

(הנה עוד מאמרים על תכנון גינות..)