
- ספטמבר 5, 2021
- אורלי ערן
- 0
מזג האוויר עכשיו כל כך מקסים, ובתוך כל לחץ העבודה אני נהנית להסתכל דרך החלון החוצה לשמים הקורנים ולגינה הפורחת. ומהרהרת לי על חלונות, וכמה הם חשובים בכל חדר.
הנה מספר בתים ודירות ששיפצתי, והמתנה הגדולה שהם קיבלו – חלונות יפים:
חלונות בסלון:
הנה תמונה – לפני תחילת עבדות הבניה והשיפוצים – של דירה בשכונה בה אני גרה, שכונת בצרון. חלונות קטנים, שלא תורמים כלום לקשר עם הגינה שבחוץ:
וכך נראית היום אותה דירה, מאותו מקום: הגדלנו את החלונות, והפכנו אותם לחלונות אקווריום – כלומר, כאלו הבולטים החוצה, והגינה נכנסת דרכם לחדר משלושה כיוונים. באדן החלון הרחב שנוצר יש מקום לשבת.

ומבחוץ: קטן. צפוף, מצ’וקמק.
והיום, לאחר השינוי:

חלונות בפינת אוכל:
עוד דוגמא : בבית הזה, תכנון עגום של שנות השמונים מיקם את שירותי האורחים בכניסה, ליד פינת האוכל. הבנתי מיד שבעצם השירותים המסכנים האלו יושבים במקום הכי אטרקטיבי בבית, ושאם נסלק אותם ונפתח במקומם חלון גדול, נכניס המון גינה פנימה.
וכך עשינו: מיד עם תחילת שיפוץ הבית הקיים סילקנו את השירותים, ופתחנו במקומם חלון גדול, בנוסף לזה שכבר היה קיים באותה פינה. התאמנו את שני החלונות בגובה ובאופי (אבל סילקנו את הסורגים הישנים). הנה אותו מקום, לאחר גמר עבודות הבניה והשיפוצים:

שינינו גם את מראה החלונות: במקום חלונות הזזה שתופסים את מלוא רוחב הקיר, השתמשנו בחלונות בלגים מאלומיניום. הם יושבים במישור החיצוני של הקיר, ומשאירים אדן חלון רחב. בחרנו לצפות את אדן החלון בעץ. לחלונות חלק תחתון קבוע, כך שניתן להניח חפצים על אדן החלון:

וכך זה נראה מבחוץ:

חלונות מטבח:
הנה דירה ברמת אביב, בה היה חלון אחד גדול עם מבט נפלא החוצה, לצמרות העצים . מכיוון שמדובר בבית משותף, לא יכולנו לשנות את מימדי החלון. העדפנו להפוך אותו מחלון במחסן…….
…..לחלון מטבח . המטבח נמצא מול הכניסה לדירה, והוא פתוח לסלון. כך הפך המראה המקסים הזה לדבר המשמח ביותר בבית .


עוד חלון מטבח, במה שהיה פעם מרפסת שירות של בית תל-אביבי טיפוסי:
החלון פינתי, ומכניס הרבה אור. את המבט המכוער מהחלון דאגנו להסתיר בעזרת אדניות גדולות שחוברו לאדן החלון.

דירה נוספת בתל אביב, בעלת חלונות דומים – כאן, בכתבה ב-YNET
חלון אקווריום:
כלל חשוב ביותר : חדר עם חלונות לשני כיוונים לעולם יהיה יפה יותר מאשר חדר עם חלון לכיוון אחד. הוויטרינה הגדולה לגינה בבית ישן זה הייתה קיימת , ובכל זאת לא הייתה תחושה של קשר אמיתי בין הבית לגינה, ולכן השאירו דיירי הבית את התריס סגור רוב הזמן. במהלך שיפוץ הבית פתחנו את החלון הנוסף, ופתאום נוצרה תחושה שהגינה והסלון הם יחידה אחת.

כך זה נראה מבחוץ: אדן החלון הופך גם לספסל קטן ליד דלת הכניסה.

חלון אקווריום נוסף, במטבח בפרויקט אחר:
כך הוא נראה מבחוץ:

ומתוך המטבח – אדן חלון רחב וחלק תחתון קבוע מאפשר להניח עציצים.
החלון שיצרנו הוא שוב חלון “אקווריום” – יש לי חיבה גדולה להם. כאן הוא עשוי מפרופיל בלגי ברזל, הבולט החוצה ממישור הקיר, ומאפשר ע”י כך גם מבטים הצידה ולמעלה , לצמרות העצים ולשמים. החלל הפנימי והחיצוני מתערבבים זה בזה, ונוצרת הרגשה של חוץ גם בתוך החדר. אדן החלון הרחב גורם לחדר להראות גדול ומרווח יותר, ומאפשר להניח עליו חפצי נוי.
חלון מטבח נוסף מפרופיל בלגי, המהווה גם יציאה לגינה:

חלונות לא קונבנציונליים:
חלונות יכולים לבוא בכל מיני גדלים וצורות,, הכל בהתאם לצרכים ולנסיבות:
חלון מפרופיל בלגי:
חלונות מפרופיל בלגי , המשמשים גם כסורג. הצבע הירוק נבלע בירוק של הצמחייה בחוץ.

(למתעניינים : הנה מאמר נוסף שכתבתי על נושא קרוב – הקשר בין הבית לגינה)

אדריכלית אורלי ערן בראיון על חלונות – מתוך התכנית 'גילוי דעת' עם ענבל גזית ואיתי הרמן, 2022, גלי צה"ל.