
- אוקטובר 3, 2021
- אורלי ערן
- 0
……והנה, בבית המיוחד הזה הגשמנו את החלום.
איך עשינו זאת?
הנה הסבר קצר על תהליך עיצוב הפנים בכל פרויקט שלנו, וגם בפרויקט זה.
לפני תחילת השיפוץ:
הבית נמצא במושב כרם בן שמן. חלקו המרכזי, המחופה אבן, הוא עתיק ממש – כבן כמאה שנה. לבית הישן נבנתה בשנות השמונים של המאה שעברה תוספת.

המטבח נמצא בחלק החדש, ובניגוד לחלק הישן, המלא קסם ואווירה, הוא היה חסר חן לחלוטין , מעיק ולא-נעים.
מזווה גדול שנבנה במרכזו הפריד אותו מפינת האוכל (המזווה – במרכז התמונה) וגרם לכל האזור להראות צפוף וחשוך יחסית. בפינה אחרת היה חדרון סגור נוסף, ששימש למכונת הכביסה.
לבני הזוג הגרים בבית יש ששה ילדים, ויחד עם בעלים, נשים ונכדים – הם זקוקים להמון מקום לארוחות משפחתיות.
תכנון המטבח:
ההחלטה הראשונה הייתה פשוטה: לפרק את המזווה ואת חדרון הכביסה, ועל ידי כך להגדיל ולרווח את כל החלל.
הבנו שבמקומם אנחנו צריכים לספק הרבה מקומות אחסון חילופיים. למרבה הפלא, עם תכנון נכון של המטבח, שמנצל בצורה מיטבית את השטח הקיים, הגענו פחות או יותר לאותו נפח אחסון שהיה במטבח הקודם, הצפוף.
במרכז המטבח ניתן לראות אי גדול, המשמש כשטח אחסון נוסף לכלים,כמשטח עבודה נוסף, וגם כדלפק ישיבה במטבח.
(הערה אישית: אני מאוד לא מחבבת את האופנה העכשווית של דלפק ישיבה ארוך במטבח, הדומה בגודלו לשולחן פינת האוכל וגורם לבית להראות כמו חנות רהיטים עמוסה מדי. אם מתכננים אי כזה , צריך להיות בטוחים שהוא שונה לגמרי באופיו ובממדיו משולחן האוכל, ושיש מספיק מקום בשבילו.)


בארון הגדול שבקיר המקרר מתחבאים להם מכונת הכביסה והמקרר, ולידם – המטאטא, המגב, וחומרי הכביסה והניקוי. זה פתרון לא כל כך קונבנציונלי בבתים ישראלים, למרות שבראה”ב הוא נפוץ למדי – והחלטנו לאמץ אותו. זה עובד!


עוד רעיון אופנתי נפוץ בשנים האחרונות בעיצוב פנים: לוותר על ארונות עליונים במטבח. מכיוון שוויתרנו כבר על המזווה הגדול, לא רצינו לעשות זאת. בחרנו בארונות עליונים לא רצופים ולא אחידים, בכוונה: חלקם עם דלתות זכוכית, חלקם פתוחים. כך מתקבל מראה קל יותר, “מבולגן” יותר.


בחירת החומרים:
רצינו עץ, הרבה עץ, כדי לתת את תחושת החמימות והטבעיות . בחרנו בעץ בגוון בהיר, כדי שהאווירה תישאר חמימה, אבל לא מכבידה. השתמשנו בעץ בכל ארונות המטבח, גם באי, גם במשטח העבודה.למשטח בחרנו בבוצ’רבלוק, שהוא עמיד למדי לעבודות המטבח.
את הקיר חיפינו באריחים באווירה נוסטלגית, עם עירוב דוגמאות שונות. באותם אריחים השתמשנו גם למשטח העליון של האי. כך נוצר מראה אחיד, אבל לא אחיד מדי. שמתם לב שאני בעד בלגן , מתוכנן כמובן ובמידה?

את חלונות העץ הישנים סילקנו, ובמקומם באו חלונות מפרופיל בלגי מברזל בצבע חום. יש משהו בחלונות האלו שמשתלב היטב עם חלקו העתיק של הבית ועם האווירה המיוחדת שבו.

החלונות הותקנו בקצה החיצוני של הקיר, וחלקם התחתון קבוע. כך נוצר אדן חלון רחב, עליו אפשר להעמיד חפצי נוי, עציצים ומה לא.
את התריסים, שהחשיכו את המטבח שלושים שנה, העפנו. יש עצים הנותנים צל, יש אזעקה למיגון – אז בשביל מה בעצם צריך תריסים?

והנה עוד מבט אחרון על עיצוב המטבח:

עיצוב פנים קשור תמיד למה שקורה מחוץ לבית – לגינה, למבט דרך החלון, למרפסת. זהו המבט מהמטבח החוצה, לאחר שהורדנו את הקירות הישנים ופתחנו את החלל: בקדמת התמונה נמצא הדלפק, מימין פינת האוכל, בחוץ המרפסת והגינה. אפשר רק להיזכר איך זה נראה לפני השיפוץ …

כך נראים פינת האוכל והמטבח מהמרפסת , דרך הדלת השמאלית:

מבט מתוך הסלון לאותה מרפסת:

נגרות: נגריית פיל היוז – מומלץ!
הנה כתבה על האדריכלות ועיצוב פנים של הבית היפה הזה, שהתפרסמה ב – YNET נדל”ן.