
- ספטמבר 12, 2021
- אורלי ערן
- 0
עיצוב פינת אוכל בבית הישראלי :
כאשר מדברים על פינת האוכל בדירה ישראלית טיפוסית, נכון יותר לדבר על “פינות אוכל” , שכן ברוב הדירות קיימות שתיים: אחת במטבח, המשמשת את בני המשפחה ביום-יום, והשנייה – ייצוגית, המשמשת לאירוח. האם החלוקה הזו הגיונית?
בפינת האוכל הייצוגית של הבית עומד בדרך כלל שולחן גדול, מהודר ומרווח, המשמש בעיקר לאירועים מיוחדים. ביום –יום הוא משמש פעמים רבות רק להנחת המפתחות והתיקים – כצובר בלגן כרוני. אם נתבונן בשולחן האוכל הנמצא במטבח, נראה כי בדרך כלל הוא נמצא בפינה הכי פחות אטרקטיבית בבית – צפוף, צמוד לקיר, לעתים ללא תאורה טבעית. ובכל זאת – ליד השולחן הזה אוהבים כולם לשבת – בזמן הארוחות וביניהן.
כך נוצר מצב שבו אף אחת מפינות האוכל לא עונה בעצם על הדרישות והצרכים של דיירי הבית. הסיבה לכך, דרך אגב, היסטורית : בעבר ניסתה החברה הבורגנית לחקות את האצולה ואת אורח חייה. בין היתר התבטא הדבר בהפרדה בין שני חלקי הבית:
בין האזור הייצוגי, שבו חיה ואירחה המשפחה –

ובין אזור השירותים של הבית, בו עבדו וחיו המשרתים –

והנה – זה מה שקרה כשהגברת חזרה הביתה בהפתעה ומצאה את המשרתים נהנים מארוחה אסורה בחדר האוכל של בעלי הבית….

שתי פינות האוכל הן בעצם שארית שאנו גוררים אתנו מדרך חיים שאינה קיימת יותר – היום אין לנו משרתים, הדירות שלנו קטנות בדרך כלל, האמצעים הכספיים שלנו מוגבלים, וגם חיי החברה שלנו הפכו ליותר טבעיים ולפחות ייצוגיים ורשמיים. אצלנו זה נראה יותר כמו בתמונה למטה, לא?

בשנים האחרונות אנחנו רואים כמה שינויים מעניינים נוספים: מצד אחד – היעלמותה הכמעט מוחלט של הארוחה המשפחתית היום-יומית . מכירים? כל אחד אוכל כשנוח לו, מול המסך שלו. מצד שני – אירוח של משפחה מורחבת או של חברים, שבעבר התקיים בעיקר בסלון הבית, קורה פעמים רבות מסביב לשולחן האוכל. ובנוסף – המטבחים, שפעם היו חללים כמעט נפרדים , הם היום בדרך כלל חלק מחלל מרכזי גדול, הכולל גם סלון ופינת אוכל.
מה שלא השתנה כלל : חשיבותו של האוכל בחיינו – מבחינה גופנית, נפשית, וחברתית.

כמה רעיונות לעיצוב פינת אוכל :
מה כל זה אומר לגבי עיצוב פינת האוכל בבתים עכשוויים? איך היא אמורה להראות?
אין על כך תשובה חד משמעית, המתאימה לכולם. לכל משפחה הרגלים וצרכים משלה, וגם הבתים והדירות שונים אחד מהשני. הנה כמה אפשרויות שאולי לא חשבתם עליהן:
וותרו על שתי פינות.
צרו אחת גדולה, נעימה, מאווררת ומוארת, במקום מרכזי בבית. היא תהפוך בעצמה למרכז החיים בבית.

אפשר להשאיר במטבח דלפק :
הדלפק יכול לשמש לשתיית קפה מהירה או לארוחה מהירה. דאגו שהוא יהיה נוח מספיק, בגובה מתאים!

אם בא לכם אי עם דלפק:
זה מאוד אופנתי, אבל לא תמיד מתאים! וודאו שיהיה מספיק מקום במטבח, ושהאי לא יהיה קרוב מדי לפינת האוכל. אחרת זה נראה כמו חנות רהיטים! אם אי, אז מרווח, גדול, משמעותי:

הקדישו מחשבה רבה לעיצוב פינת האוכל:
בחרו חומרים וצבעים ובדים שאתם אוהבים, שישרתו אתכם לאורך זמן. התאימו אותם לאורח החיים שלכם: אל תבחרו במשטחי זכוכית ובבדי ריפוד בהירים אם יש לכם ילדים קטנים! הם אמורים לאהוב להיות בפינת האוכל, לא לשמור עליה!

שימו לב לתאורה:
היא חייבת להיות מספיקה, אך לא מסנוורת, נעימה, בגובה הנכון – וגם יפה, כמובן!

חשבו על שלושה מצבים:
השימוש היום-יומי, אירוח של קבוצה קטנה יחסית של אנשים (למשל, עוד משפחת חברים שנוהגים להגיע ביום ששי בערב) ואירוח של קבוצה גדולה יחסית ( למשל – המשפחה המורחבת). השולחן לא צריך להיות גדול ביום-יום, אבל להיות ממוקם ומתוכנן כך שאפשר יהיה להגדיל אותו בקלות, בלי להזיז את כל הבית.

אפשרו פונקציות נוספות בפינת האוכל:
ילדים אוהבים לעשות שם שעורים, למשל. זה כיף. גם מבוגרים אוהבים לשבת עם המחשב הנייד שלהם ליד השולחן.

חשבו על אופציות מקוריות:
למשל: במקום כסאות – ספסלים, או שימוש בקירות פינת האוכל כמקום אחסון.

ב ת א ב ו ן !

(כל הדוגמאות – בחלק השני של המאמר, כמובן – הן מעבודותי)